Εκεί όπου οι λέξεις γίνονται αστέρια

Εκεί, όπου οι λέξεις γίνονται αστέρια
Διαδικτυακό περιοδικό για τον ρωσικό
πολιτισμό και τη ρωσική ιστορία.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ε.Σ.Σ.Δ και Η.Π.Α, ραδιοφωνικός αγώνας, 1945


Μετά τη λήξη του πολέμου το 1945, οι Η.Π.Α και η Σοβιετική Ένωση διοργάνωσαν έναν πρωτότυπο αγώνα: Σκάκι δια του ραδιοφώνου! Με βάση την τεχνολογία της εποχής, χρειάζονταν περίπου 5 λεπτά για να μεταδοθεί μια κίνηση. Μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το σκάκι δια αλληλογραφίας, μορφή που ήταν πολύ διαδεδομένη μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, στο οποίο οι αγώνες μπορούσαν να κρατήσουν χρόνια, ή και να διακοπούν άδοξα, εξαιτίας ενός πολέμου για παράδειγμα.

Ο αγώνας διήρκεσε από την πρώτη ως την τέταρτη μέρα του Σεπτέμβρη. (1-4/9/1945). Οι δέκα κορυφαίοι σκακιστές κάθε χώρας πήραν τις θέσεις τους. Οι Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν στο Ξενοδοχείο Henry Hudson της Νέας Υόρκης και οι Σοβιετικοί στη Λέσχη των Τεχνών στη Μόσχα. Το σύστημα του αγώνα είχε κανονιστεί ως εξής: Κάθε σκακιστής από κάθε ομάδα έπαιζε εναντίον ενός και μόνου αντιπάλου από την άλλη ομάδα δυο παρτίδες, μια με τα λευκά και μια με τα μαύρα. Η βαθμολογία ίσχυε όπως ήταν παραδοσιακά: 1 βαθμός η νίκη, 0,5 η ισοπαλία, 0 η ήττα. Έτσι, αν κάποιος έκανε δυο νίκες θα κέρδιζε τον αντίπαλό του με σκορ 2-0 και θα χάριζε δυο πόντους στην ομάδα του. Τα επιμέρους σκορ των δέκα σκακιστών κάθε ομάδας θα αθροίζονταν και θα προέκυπτε το συνολικό σκορ της ομάδας.

Φαβορί του αγώνα ήταν οι Αμερικανοί οι οποίοι κυριαρχούσαν στις Ολυμπιάδες τη δεκαετία 1930-1940, είχαν κερδίσει μάλιστα 4 συνεχόμενες φορές από το 1931 ως το 1937, ενώ οι Σοβιετικοί δεν συμμετείχαν καν σε αυτές. Η Αμερικανική ομάδα απαρτιζόταν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους σκακιστές του κόσμου, όπως οι Ρεσέφσκυ, Φάιν, Χόροβιτς και άλλοι. 

Τη Σοβιετική ομάδα αποτελούσαν: Μιχαήλ Μποτβίνικ (Λένινγκραντ), Βασίλι Σμίσλωφ (Μόσχα), Ισαάκ Μπολεσλάβσκυ, (Ζολοτόνοσα, Κεντρική Ουκρανία), Σολομών(Σάλο) Φλορ (Τσέχος κομμουνιστής που απέκτησε τη σοβιετική υπηκοότητα), Αλεξάντερ Κότωφ, (Τούλα-Ρωσία), Ίγκορ Μπονταρέφσκυ (Ροστόβ του Ντον), Άντορ Λιλιενταλ (ουγγρικής καταγωγής, γεννημένος στη Μόσχα), Βιάτσεσλαβ Ραγκόζιν (Λένινγκραντ), Βλαντίμιρ Μακαγκόνωφ (Ρώσος Αζέρος), Νταβίντ Μπρόνσταιν (Μόσχα), τους οποίους μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.



Τα 10 ζευγάρια είχαν ως εξής:

Μποτβίνικ-Ντένκερ 2-0

Σμισλώφ-Ρεσέφσκυ 2-0

Μπολεσλάβσκυ-Φάιν 1,5-0,5

Φλορ-Χόροβιτς 1-1

Κότωφ-Κάζνταν 2-0

Μπονταρέβσκυ-Στάινερ (0,5-1,5) Το μόνο ζευγάρι στο οποίο οι Αμερικανοί είχαν θετικό σκορ!

Λίλιενταλ-Πίνκους 1,5-0,5

Ραγκόζιν-Σάιντμαν 2-0

Μακαγκόνωφ-Κούπτσικ 1,5-0,5

Μπρόνσταιν-Σαντανσιέρε 2-0


Συνολικό σκορ Ε.Σ.Σ.Δ-Η.Π.Α 15,5-4,5, μια συντριπτική ήττα για το φαβορί και η αρχή της Σοβιετικής κυριαρχίας στο σκάκι, την οποία αμφισβήτησε ο μοναχικός ιππότης, ο μεγάλος Αμερικανός Bobby Fischer για τρία μόνο χρόνια (1972-1975)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου